Kampeerinformatie

door: Edwin Verhoeven


Noot:

Tot voor kort verwezen we naar onze campinglijst met beoordelingen van campings langs de route. Maar omdat de ooit door Edwin Verhoeven opgestelde lijst niet meer wordt onderhouden, is de informatie daarin erg verouderd. Je kunt hem hier hier nog wel vinden, maar hou er rekening mee dat er veel niet meer klopt. Beter kun je zoeken op een beoordelingssite zoals camping2Be.



Kamperen in Frankrijk

Als fietsende kampeerder kom je in Frankrijk een prachtig aanbod aan campings in alle soorten en maten tegen. Ze zijn over het algemeen schappelijk geprijsd en een stuk goedkoper dan in bijvoorbeeld Italië. De Fransen zijn wat minder gespitst op netheid en orde dan Zwitsers, Duitsers of Nederlanders. Dat zie je soms terug op de campings. Niet altijd tref je er een hoog niveau (sanitaire) voorzieningen. Toch is er keus genoeg om iets te vinden wat aan je wensen voldoet.
De Fransen stellen het zeer op prijs als je enigszins Frans spreekt. Lof en waardering zijn je deel als je je op campings in een paar volzinnen verstaanbaar kunt maken. Jazeker, de Fransen zijn chauvinistisch en doorgaans wat terughoudend. Maar niet zelden zeer sympathiek en hulpvaardig. In 2004 vergat ik op Tourmalet mijn stempelboekje. Bij thuiskomst vond ik een enveloppe met daarin het boekje. Opgestuurd door de eigenaar van het restaurant op de top. Chapeau.



Kamperen in het wild
Gebeurt het dan toch dat je geen camping vindt of buiten het hoogseizoen een gesloten camping treft, zoek dan gerust een plekje voor een nachtje in het wild. In Frankrijk wordt dit bijna overal toegestaan. Probeer wel vooraf toestemming te vragen als je bijvoorbeeld in de buurt van een boerderij kampeert. Het is dan wenselijk aan de eigenaar te laten weten waar je wilt overnachten.
In enkele Franse (toeristische) streken en de vele natuurparken is wild kamperen verboden. Bijvoorbeeld in de (Gorges du) Verdon. Je loopt het risico op een boete als je het toch doet. Ook kun je midden in de nacht met tent en al verwijderd worden. Tevens kan het overnachten in bepaalde rivierbeddingen, vanwege plotseling stijgend waterniveau, levensgevaarlijk zijn.
Het spreekt voor zich dat je tijdens het wild kamperen respect voor de omgeving hoog in het vaandel hebt staan. Laat nooit afval achter op de plek waar je kampeert. Hanteer als vuistregel dat je overnachtingsplek er bij vertrek moet uitzien alsof er nooit iemand geweest is. Overigens geldt dit ook voor een bezoek aan een reguliere camping.



Uitrusting
Een lichte en betrouwbare uitrusting is je beste vriend tijdens een fietstocht met bagage. Maak daarom een weloverwogen keuze voor lichtgewicht spullen van hoge kwaliteit. Investeer beslist in een goed tentje: waterdicht en stormbestendig, met stevige maar lichte tentstokken. Spendeer maximaal 3 kilogram aan een tweepersoons tentje. Let wel: hoe lichter, hoe duurder. De keuze om voor 200 gram minder nog eens 200 € uit te geven, is een uiterst subjectieve. Zelf heb ik die 200 gram gewonnen door lichtere stokken en lichtgewicht haringen aan te schaffen.
Kies ook bij een slaapzak en matje voor lichte en duurzame spullen. Een self-inflatable drieseizoenen-slaapmatje in maat L en een dikte van 3,8 cm kost je rond de 100 €. Ze liggen uitstekend, zijn zeer licht (700 gram) en gaan jaren mee.
Voor een geschikte lichtgewicht (± 1000 gram) slaapzak ben je wat duurder uit. Je kunt besparen door de uitverkoop (ook die van webshops!) in de gaten te houden. Bepaal vooraf wat je wilt: dons (duurder maar lichter en volgens velen comfortabeler) of synthetisch (wasbaar, droogt beter, goedkoper). Bedenk dat een tweeseizoenenslaapzak niet volstaat op het Honderd Cols traject. Zodra de temperatuur 's nachts richting de 5° zakt, helpt ook het aantrekken van extra kleding niet tegen een rillerige en doorwaakte nacht.
Bekroon je uitrusting met de aanschaf van goede tassen en dragers. Niets verpest het fietsplezier meer dan zwabberende fietstassen of panne met een drager. De drager moet licht, stevig en veerkrachtig zijn en solide aan het frame gemonteerd kunnen worden (zie ook de pagina bagage). Koop tassen die 100% waterdicht zijn (het materiaal mag geen water opnemen), zo min mogelijk tierlantijnen (loshangende riempjes, losse flappen) en een betrouwbaar kliksysteem hebben. Ga voor kwaliteit.




Praktische tips

  • Bespaar gewicht door miniverpakkingen te gebruiken bij toiletartikelen en kookspullen, als je die ten minste meeneemt. Bijvoorbeeld een klein plastic flesje olijfolie, een klein plastic busje zout en peper, enz.).
  • Bespaar je een retourtje stad en doe inkopen voordat je naar de camping gaat.
  • Maak van elke gelegenheid (ook tijdens de rit) gebruik om natte spullen te drogen.
  • Neem twee voor harde ondergrond geschikte haringen mee (spijkermodel).
  • Kampeer bij langdurige regenval nooit op het laagste punt van het terrein of vlak naast een schuine helling.


Suggesties voor aanvullingen zijn welkom bij webmaster@100cols.nl.