Veel gestelde vragen (FAQ)




"Als mijn Honderd Cols kleding niet past, kan ik het dan terugsturen?"

Nee. Je kunt er wel mee langskomen in Vaassen om het om te ruilen. De kleding moet dan ongedragen en ongewassen in originele verpakking worden teruggebracht. Als je het zekere voor het onzekere wilt kun je beter meteen komen passen. 

"Wanneer gaan de cols na de winter open?"

Dat is heel verschillend. Het is afhankelijk van de hoogte en de ligging van de col, en van de weersomstandigheden. We proberen dat zo goed mogelijk bij te houden.
De grote Alpencols gaan zelden voor 1 juni open. De Pyreneeën blijven 's winters meestal open, behalve de Tourmalet, Aubisque, Core en Agnes. In de Alpen blijven alleen de Saisies en de Aravis open, maar sneeuwkettingen zijn verplicht, dus fietsen is dan onmogelijk. Er zijn van alle grote cols wel data gepland waarop ze open gaan, maar dat zijn alleen de data dat de sneeuwruimers klaar zijn met hun werk. Het hangt daarna van het weer af of er werkelijk verkeer overheen kan, en soms moet eerst de weg nog gerepareerd worden. Vaak is de top wel bereikbaar via de zuidhelling, maar kun je aan de noordkant niet afdalen.
Op onze pagina "Openstellingen" houden we bij wanneer de cols open zijn, en we houden deelnemers ook via de nieuwsbrief regelmatig op de hoogte.

"Wat moet ik doen als er een col gesloten is?"

Omrijden, of wachten tot de col weer open gaat. Vaak is het maar één of twee dagen. Als je moet omrijden kun je de omleidingsroutes volgen die in het pakket zijn aangegeven.

Omrijden is alleen toegestaan in het zomerseizoen.

"Het boekje moet elk jaar voor 1 november worden opgestuurd. Is het erg als ik dat een keer vergeet?"

Nee, ook in een volgend jaar mag het boekje worden opgestuurd. Maar wij vinden het prettig om overzicht te houden over de deelnemers die onderweg zijn en hun vorderingen. Het jaar waarin de tocht is volbracht is het wel noodzaak om het boekje datzelfde jaar nog in te sturen, anders komt je naam bij een verkeerd jaar in het Register.

"Krijg ik het controleboekje terug als ik het opgestuurd heb?"

Ja, ingestuurde boekjes gaan altijd terug naar de deelnemer. Dat geldt niet voor eventuele bijlagen (hotelrekeningen, treinkaartjes, foto's etc).

"Ik heb aan één controleboekje niet genoeg als ik de tocht in één keer rijd. Kan ik een extra boekje krijgen?"

Ja, als je denkt aan één boekje (24 dagen) per jaar niet genoeg te hebben kun je gratis een tweede boekje aanvragen.

"Mag ik in het controleboekje ook stempels laten zetten van mijn overnachtingsplaatsen en koffiestops als souvenir?"

Overnachtingsstempels mogen in het controleboekje. Er is een speciaal stempelvak voor. 

Koffiestops mogen er niet in, dat is te lastig voor de controleur. Je kunt wel een extra boekje aanvragen en daar je souvenirstempels in zetten, maar je mag dat niet opsturen als controleboekje.

"Ik heb geen gelegenheid om de tocht in één keer te rijden. Mag ik er ook meerdere jaren over doen?"

Ja, je mag zo lang over de tocht doen als je maar wilt. Wel is het nodig om in de plaats van onderbreking altijd een eind- en beginstempel te halen, ook als dat geen officiële stempelplaats is. Dat moeten datumstempels zijn.

"Ik ben vergeten om te stempelen in één van de verplichte controleplaatsen. Is dat erg?"

Dat hang er vanaf. In zo'n geval vragen we van de deelnemer om aannemelijk te maken dat het betreffende traject wel gefietst is, bijvoorbeeld aan de hand van GPS-registraties, hotelrekeningen, kassabonnen, recu's van geldopnames, of (digitale) foto's. Kan een traject niet aannemelijk worden gemaakt, dan zit er niets anders op dan dat traject opnieuw te fietsen. Het stempel bovenop de Mont Ventoux of Tourmalet bijvoorbeeld is essentieel voor erkenning. We zijn daarin behoorlijk consequent!

"In de even jaren verschijnt er een nieuwe route, maar kan ik ook op de oude route blijven rijden?"

Ja, dat mag, tenzij je een update aanvraagt. Wij houden bij op welke routebeschrijving je rijdt, en controleren de stempels of GPS-data aan de hand van de laatst aangeschafte update. Routes van meer dan acht jaar oud worden sowieso niet ondersteund met bijgewerkte GPS-data, overnachtingsinformatie etc. Je kunt geen gebruik maken van GPS-controle met routes van vóór 2018.

"Mag ik de route ook in tegengestelde richting rijden?"

Ja, wij leggen geen enkele beperking op ten aanzien van de manier waarop de tocht gereden wordt, zolang het hele parcours maar wordt gefietst, en dat ook aantoonbaar is. Wees je er echter wel van bewust dat het veel uitzoekwerk is om de route in tegengestelde richting te vinden. Zonder GPS is dat heel lastig.

"Ik vind de herinnering erg mooi, maar heb geen zin om daarvoor 100 cols te gaan rijden. Kan ik hem ook gewoon bestellen?"

Nee, natuurlijk niet. De herinnering is een trofee, die uitsluitend bestemd is voor de deelnemers die er in slagen het hele parcours af te leggen.

"Ik ben niet van plan om mij in te schrijven, maar wil wel graag de GPS-route ontvangen. Kan dat?

Dat kan niet, de GPS-route is alleen verkrijgbaar voor ingeschreven deelnemers.

"Ik heb mij aangemeld voor de nieuwsbrief, maar heb er al twee maanden geen gekregen. Wat is er misgegaan?"

Vermoedelijk is je nieuwsbrief wel bij je aangekomen, maar in je spambox beland. Kijk daar maar eens. Je kunt dat voorkomen door het afzender-adres info@100cols.nl in je adresboek op te nemen, en te markeren als gewenste mail. Hoe dat moet is afhankelijk van je mailprogramma. Meestal werkt het wel als je met rechts op het mailadres klikt. Je krijgt dan een menu met mogelijkheden.

"Wat kan ik doen als ik in een verplichte controleplaats geen controlestempel kan krijgen?"

In dergelijke uitzonderlijke gevallen kun je een kassabonnetje, of een reçu van een geldautomaat inplakken. Ook kun je een foto bijvoegen van het plaatsnaambord of het colbord, waarop ook je fiets te zien is.

"De GPS-versie van de tocht mag niet op internet worden gepubliceerd. Maar mag ik wel mijn dag-ritten op Strava zetten?

Dat mag. De GPS-route is van de Stichting, daar zit auteursrecht op. De GPS-data van je eigen ritten zijn van jezelf, daar hebben we weinig over te zeggen.