Met zijn lengte van meer dan 4000 km, en een denivellatie van 70.000 meter is de Honderd Cols Tocht de zwaarste fietstocht ter wereld. Het parcours slingert zich over alle grote gebergten van Frankrijk. De tocht wordt individueel gereden, en deelnemers mogen er zo lang over doen als ze willen.
In het 45-jarig bestaan van de tocht schreven zich meer dan 2500 fietsers in, waarvan nog geen 600 de tocht ook volbrachten.
Vrijwel alle deelnemers, waaronder Nederlanders, Belgen, Fransen, Engelsen, Zwitsers, Australiers, Amerikanen en Canadezen, zijn het er over eens dat er geen zwaardere, maar ook geen mooiere tocht bestaat dan de Honderd Cols Tocht.
De route is sinds de oorspronkelijke uitgave van 1979 enkele keren ingrijpend gewijzigd. In 1983 werden o.a. de Couillole, Bonette en Grand Colombier in de route opgenomen. De tweede grote wijziging vond plaats in 1989, toen bijna 1000 km van het parcours werd veranderd, omdat de wegen in de berggebieden steeds drukker werden. Bij deze wijziging werden o.a. de Marie Blanque en de Ballon d'Alsace aan de route toegevoegd, en werd Haguenau de nieuwe startplaats in plaats van Wissembourg, dat in 1983 al Bitche vervangen had. In 2005 werd de route uitgebreid met een extra lus in de Baskische Pyreneeën.
De oorspronkelijke route van 1979 was uitgezet over honderd cols, en de kortste weg tussen die cols. Dat waren heel wat grote wegen. Bijna de helft van die wegen waren N-wegen (Routes Nationales). Inmiddels is bijna 3000 km van de oorspronkelijke route herzien. Eigenlijk zijn alleen de grote cols in de Vogezen, Pyreneeën en Alpen gehandhaafd. In ons wijzigingsoverzicht kun je dat allemaal terugvinden.
De start en finish zijn tegenwoordig in Saverne in het noordoosten van
Frankrijk, ten noordwesten van Straatsburg. Sinds 1992 wordt de route
tenminste elke twee jaar opnieuw verbeterd, en worden alternatieven gezocht voor
te druk geworden wegen.